Kıbrıs Mutfağı, Kıbrıs Adası’ndan geçen, bir çok medeniyetin etkisi ile harmanlanarak, zenginleştirilmiş, somut olmayan yiyecek, içecek, kültürel mirasının önemli bir parçası olmuştur. Kitapta yer alan yemek ve içeceklerin bir çoğu, annelerimizin, nenelerimizin yaptığı, bizim de onlardan öğrendiğimiz tariflerdir. Annemi gerçeğe uğurladıktan sonra, özellikle, çok güzel yaptığı pilavuna, çörek ve kabak böreğini, her yediğimde, anneciğimin kokusunu, sanki iliklerime kadar hissederim. Hızla değişen ve dönüşen Dünyada, yeni, ve çabuk hazırlanan yemek çeşitleri, tüketiciye sunulmaktadır. Bu durum karşısında, özümüzü korumak, mutfak kültürümüzü yaşatmaya çalışmak, sürdürülebilirliğini sağlayarak, gelecek kuşaklara aktarmak, hepimizin sorumluğudur. Kıbrıs Mutfağı’ndan, Gastronomi turizminde, yeteri kadar faydalanmak için, çaba gösterilmasi elzemdir. Son zamanlarda, ulusal mutfaklar, turistlerin Destinasyon seçimlerinde etkili olmaya başlamıştır. Turistler, gidecekleri yerlere özgü yiyecek ve içecekler tatmayı, bu ürünleri, o coğrafyada deneyimlemeyi istemektedirler. Kitap içeriği için araştırma sürecinde, Porto tatlısına, adını veren ailenin tarifi vermek, hikayesini anlatmak için yaşadığı heyecana tanıklık etmek ise; hepimiz için ayrıca, güzel bir anı oldu. KKTC Cumhurbaşkanlığı Kültür Yayınlarının, ilki olan bu kitabı, kültürümüzün çok önemli bir kısmını temsil eden Kıbrıs Mutfağını yaşatmak, kayıt altına alıp, gelecek nesillere aktarmak için, 3 değerli hocamıza ile birlikte hazırladık. Bu bağlamda, kitaba katkı sağlayan başta, hocalarımıza, çekimler için evlerini, mekanlarını açanlara ve tüm emek verenlere teşekkür eder, somut ve soyut kültürel mirasımızın dünya döndükçe parlayarak, gerçek değerini bulmasını ve yaşatılmasını dilerim.
Tanıtım Metni
Yayın Evi
Berikan Yayınları
Basım Tarihi
Haziran 2024
Kitap Boyutu
25,00 x 30,00 cm